• Huvudmeny

Kardemumma och mumma

Kryddan kardemumma och drycken mumma är två inslag, och två ord, som vi starkt förknippar med jul.

Kardemumma är en starkt aromatisk krydda, ursprungligen från södra Indien, som används bland annat i kaffebröd och indisk mat – och i en lång rad anrättningar som hör julen till!

Ordet har använts i svenskan sedan 1400-talet, lånat från latinets cardamo´mum, som i sin tur kommer från grekiskans karda´mōmon med samma betydelse. Sannolikt är det en bildning av två ord, ka´rdamon, ’krasse’, och a´mōmon, en benämning på en indisk kryddväxt.

Till kardemumma har vi bildat åtminstone ett populärt uttryck: summan av kardemumman, som använts i svenskan sedan slutet av 1800-talet. Kardemummans roll här är förstås bara att rimma på summan, och uttrycket är antagligen bildat som en variant på latinets summa summarum.

Mumma hör också julen till, men har faktiskt ingenting med kardemumma att göra. Ursprungligen är det en beteckning för ett mörkt, alkoholstarkt tyskt öl, som också exporterades till Sverige. I den betydelsen har ordet använts sedan 1500-talet i svenskan. Ordet är sannolikt bildat till Christian Mumme, en tysk 1400-talsbryggare från Braunschweig (se tyska Wikipedialänk till annan webbplats).

Senare blev mumma en utvidgad svensk benämning för mörkt, sött, starkt öl, framför allt för en söt blandning av mörkt öl och sockerdricka, ibland också med starkvin, sprit och kryddor – som kardemumma! Det är denna dryck vi gärna tillagar till julen.

Mumma, i alla dess former, har länge varit populärt i Sverige. Om detta vittnar uttryck som smaka mumma, ’smaka gott’, och det är mumma (för x) ’det gör gott (för x), det är bra’ (som i ”vår müsli är mumma för själen”, ”hans sånger är mumma”). Mumma får här närmast adjektivisk betydelse.

Språkrådet önskar en riktigt god jul (med eller utan mumma)!

 

BIld på kardemummakapslar med frön

Foto: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY)

Uppdaterad 10 januari 2018