• Huvudmeny

Semmelwrap eller wrapsemla?

Medierna har skrivit om nya kreativa varianter på den traditionella semlan. Den mest omtalade är kanske semmelwrappen eller wrapsemlan.

wrapsemlor

Fettisdagen är höjdpunkten för vårt ätande av semlor. De flesta vill baka och äta traditionella semlor, men i år har medierna även rapporterat om konditoriernas många alternativa semlor: semlor i wrapform, semlor som ser ut som korv med bröd och så vidare. Fånigt eller inte – både konditorier och journalister har frågat sig om det bör heta semmelwrap eller wrapsemla, för att omnämna den kanske mest omskrivna av alla dessa alternativsemlor.

Det spelar kanske inte så stor roll om man skriver semmelwrap eller wrapsemla. Vilket slutled man väljer beror på vad man ser som huvudord, och man kan tänka sig att utgå både från wrap (semmelwrap = en typ av wrap) eller semla (wrapsemla = en typ av semla).

Det sista torde i de flesta fall vara naturligast. För många semlor är den sammansättningsformen också den enda språkligt möjliga: karlsbadersemla, familjesemla, saffranssemla, Elvissemla (med jordnötssmör), nobelsemla, korv och bröd-semla etc. Semmel- som förled tycker många dessutom är lite krångligt, vilket ytterligare talar för att man så långt möjligt bör hålla sig till mönstret saffranssemla, wrapsemla (som på svenska kanske hellre borde omnämnas rullsemla). Däremot heter det förstås semmelbagare, semmeltid, semmelätande, semmeltest och semmeldagen.

Läs mer


Uppdaterad 18 februari 2015