Enkelt saffransbröd från Piteå

Ingredienser
1 liter skummad mjölk
2 kg billigt hvetemjöl
5 öre saffran
1 tsk pottaska
5 öre jäst

Beredning
Mjölet siktas i ett fat tillsammans med den stötta pottaskan. Mjölken värms och röres ned i mjölet. Jästen löses upp i varm mjölk och det stötta saffranet i vatten tillsätts, hvarefter degen arbetas till den blir seg och smidig. Den sätts på varmt ställe att jäsa ett par timmar.

Degen arbetas så på bakbordet och bakas ut i långa bullar, som ytterligare får jäsa på plåtarna. De gräddas så i god ugnsvärme. Bestrykas sedan de är färdiga med saffran, löst i vatten.

Recept från: Nils Ölund, mindre jorbrukare och sågverksarbetare Fårön, Piteå, Norrbotten
Upptecknat: 1904 av Märta Bygdén (Uppsala, 29403:12)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se